Povratak na naslovnu stranicu O nama... Usluge... Reference... Kontakt sa nama...
         
 

KALK - OPLEMENJIVAČ ZEMLJIŠTA

Čvrsto, praškasto, đubrivo i oplemenjivač zemljišta, sa deklarisanim sadržajem kalcijuma u obliku karbonata (min. 90% kao CaCO3), dobijeno mlevenjem prirodnog krečnjaka. KALK - đubrivo i oplemenjivač zemljišta je namenjeno za neutralizaciju kiselih zemljišta i ishranu biljaka sa kalcijumom.

PRIMENA ÐUBRIVA:

Biljne vrste i tip zemljišta za koje je namenjeno: Za sve biljne kulture, posebno za one koje nisu tolerantne i čija je produktivnost mala u uslovima kisele sredine. Namenjeno je za sve tipove zemljišta i druge supstrate u kojima je pH (u KCL-u) niži od 5,50.

Količina primene: U zavisnosti od stepena kiselosti zemljišta, potrebnog povećanja pH vrednosti i dubine mešanja sa zemljištem, može se primenjivati u rasponu 1-20 t/ha. Na osnovu mnogobrojnih istraživanja, najefikasnije delovanje krečnih đubriva (bez pojava mogućeg depresivnog delovanja u prvoj vegetaciji nakon primene zbog blokiranja nekih mikroelemenata) se postiže postepenom, a ne totalnom neutralizacijom zemljišta, što podrazumeva i primenu znatno manjih količina (25-50%) od onih koje su potrebne za potpunu neutralizaciju zemljišta. Vreme primene: Pre osnovne, duboke (rigolovanje) meliorativne ili redovne obrade zemljišta (najčešće u toku leta i jeseni).

Način primene: Preko zemljišta, ravnomernim rasturanjem (ručno ili adekvatnim mehanizovanim vučenim rasturačima, specijalno adaptiranim za praškasta đubriva) po površini zemljišta. Radi boljeg mešanja sa zemljom preporučuje se primena po suvom zemljištu i dobra homogenizacija sa površinskim slojem (tanjiranjem) pre dubokog zaoravanja. Zbog praškaste granulacije primenjuje se po mirnom (bez vetra) vremenu. Radi postizanja i održavanja visoke produktivnosti tretiranih zemljišta preporučuje se primena ove vrste đubriva u kombinaciji sa organiskim đubrivima.

Broj tretiranja u toku godine: Celokupna predviđena količina KALK-a primenjuje se u jednom navratu i u zavisnosti od primenjenih količina radi održavanja potrebne pH vrednosti zemljišta, može se obnovljati nakon 4-6 godina.

Moguća nepovoljna dejstva: U predloženim količinama za postepenu neutralizaciju zemljišta i predloženom načinu i vremenu primene ne mogu se ispoljiti nepovoljna dejstva na gajenje kulture.

Podaci o hranljivoj i oplemenjivačkoj vrednosti đubriva.

 

Radne jedinice:

Proizvodi:

   

     Naslovna : O nama : Proizvodnja : Usluge : Reference : Kontakt

© Granit Peščar Ljig, 2006-2010.